Any 1888

Gener 1:
Cens civil 1887

Gener 15:
Alarma a Can Mamet per haver-se declarat foc, en un quart durant la seva absència. Ha acudit molta gent i ha estat ràpidament sufocat.

Gener 17:
Festes de Sant Antón. Poca animació en les corregudes d’animals. Només han mogut certa gatzara uns quants carreters amb un carro tirat per set o vuit animals.

Gener 25:
Festa Major. Amb motiu de la festa de Sant Pau, s’ha celebrat un ofici en l’ermita del sant assistint una comissió de l’ajuntament, i el Jutge municipal, acompanyats per l’Orquestra del Sr. Garcia de Vilafranca. No hi ha hagut sermó. A la tarda hi ha hagut danses en la plaça de l’ermita, amb molta concurrència de visitants de Sitges i Vilanova i a la nit ball en el Saló i Sarsuela en el Centre Recreatiu, amb tanta concurrència que el local ha quedat petit.

Gener 30:
Nevada. Entre les 10 i 11 de la nit ha caigut una copiosa nevada que ha cobert els carrers i teulades.

Gener 31:
Caçadors caçats. Els Mossos d’Esquadra han posat presos a uns caçadors que caçaven amb fura.

Febrer 19:
Lladres a la Masieta. Sembla ser que durant la nit anterior pretenien entrar lladres a la Masieta, els qui van disparar dos tirs.

Febrer 26:
Nevada: A les 8 de la nit ha començat a nevar, quedant blancs les teulades i els carrers per una lleugera capa de neu, observant-se gran quantitat de llampecs i trons.

Març 25:
Mor Castellà de les Parellades. Havia tingut 11 criatures amb la particularitat d’haver-se-li mort nou, una rere una altra. Quan comptava ja dos, se li moria una i sempre així fins al número de 9, havent-hi solo viscut les dues últimes, un nen i una nena, l’actual hereu i la seva germana casada al Mas d’en Mestre.

Març 30:
S’accidenta el mosso de la Rectoria. En desmuntar el Monument de l’Església, en baixar la imatge de la Fe, s’ha desprès de la corda amb tan mala fortuna que ha impactat al cap del mosso Pau i que li ha produït una contusió al cap.

Abril 1:
Durant la passada nit una colla de caramelles de Puigmoltó amb la gralla de Vilanova ha recorregut els carrers del poble.

Abril 23:
Construcció de voreres. S’inicien les obres de construcció de voreres en les cases de Gil Miret i Fernández, que ocupa el picapedrer, davant de la ja construïda a casa del teixidor Garriga enfront de la vídua de Vàries. Vist que “hermosean” el carrer i presten bons serveis els dies de pluja són diversos els propietaris que els volen imitar.

Maig 3:
El Rector igual que els anys anteriors ha verificat de cerimònia de la benedicció del terme.

Maig 9:
Avui han arribat els pelegrins d’aquest poble que en número de 7 han anat a Roma amb la peregrinació catalana.

Maig 12:
Per mandat del Sr. Alcalde, s’ha procedit a esfondrar un tros de paret de la casa del Castell que amenaçava esfondrar-se sobre la casa de Seya Blanc, sobretot els dies de pluja i vent.

Maig 13:
Avui la gent en anar a Missa es parava al costat de la carnisseria del Castell per a observar els treballs d’enderroc efectuats el dia d’ahir.

Maig 16:
Destrucció de vinyes. Segons comenta el cap dels Mossos d’Esquadra d’aquest poble, durant la passada nit una mà venjativa ha destruït més d’un centenar de ceps de la vinya d’en Marceret “Gos de faldilla”, més tard es diu i es confirma que també han aparegut dues passades de vinya destrossades en la “Tires de Can Giralt.”

Juny 1:
Visita de la Reina i monument a Còlon. Moltíssimes persones d’aquest poble, es dirigeixen a Barcelona amb l’objectiu de veure a la Reina i presenciar la inauguració del monument a Cristòfol Colon, descobridor de les Amèriques.

Juny 21:
Crema de garberes. Durant la nit anterior s’ha trucat a les portes de les cases per a notificar que hi havia foc en unes fagines i garbelles pròximes al poble i propietat d’en Pau de l’Hostal. Han acudit molts veïns, però s’han cremat 7 munts de blat i unes 400 o 500 fagines.

Juny 29:
Festa major de Sant Pere. Ofici amb sermó a càrrec del Rvd. Verdaguer de Vilafranca. Ball tard i nit en el Casino i en un envelat aixecat en el camí de les ànimes darrere de l’edifici de les Monges.

Juliol 1:
Actuació sotmetent. Poc abans de començar els actes recreatius de la festa major, les campanes han doblegat a Sometent i alguns individus han sortit amb escopetes cap a les Torres tornant més tard, en trobar-se amb el Sometent de Vilanova i la Guàrdia Civil que anaven perseguint a 2 fugitius criminals de Vilanova que havien ferit a un guàrdia civil.

Juliol 2:
Torna a sortir el sometent: Abans de migdia, surt de nou el cometen pel rumor que els dos fugitius s’havien vist prop de Ca Macià i Paret Coll.

Juliol 29:
Detenció. Els Mossos d’Esquadra han fet comparèixer al jutjat el Masover de Ca Ramonet, segons es diu per qüestió de caça.

Juliol 30:
Embargament. A causa de no voler pagar els tributs, a Josep Carbonell (Cargolí) li han estat embargades 3 botes de vi que l’Ajuntament ha anunciat  la seva venda en pública subhasta.

Setembre 7:
Instal·lació de parallamps. A les cases Comes del Palou alt i a casa Muntaner de la Carretera, han acabat els treballs d’instal·lació de parallamps en les respectives cases.

Setembre 16:
Són moltíssims els forasters que es veuen pels carrers que han baixat per a la verema. La collita és abundant i excel·lent.

Setembre 23:
Poc abans de migdia ha experimentat una notable avinguda la riera, les aigües van arribar a cobrir els pilars del pont. La riera de Jafre portava un cabal d’aigües tan extraordinari que diuen els ancians no havien vist mai.

Octubre 4:
Són molts els carros que traginen vi d’aquest poble, que es pagarà a 19 i 20 pessetes carrega.

Octubre 5:
Judici. Els veïns Simeó Juhé i Pau Roig, han tingut aquest matí un judici verbal respecte a deutes i desnonament de la Casa de Pau Roig.


Bolets no comestibles. Al migdia d’avui la família del Mes d’en Giralt ha menjat bolets (llenegues, gírgoles, i pebrassos). Al cap d’una estona han experimentat vòmits els 5 que havien menjat aquests bolets. Han vomitat més d’una dotzena de vegades.

Novembre 4
Incidència. L’objecte de totes les converses del dia és la fugida cap a Vilanova de l’hereu de l’Anton de la Rectoria de can Pucoll que s’ha “locado”. Sembla que feia uns dies que se li notava una cosa estranya. A Vilanova va ser detingut per la guàrdia civil i posteriorment posat en llibertat.

Novembre 5:
Continua la incidència. Al migdia ha estat conduït a la Casa Consistorial el “locado” de can Pucoll pels Mossos d’Esquadra, Mata i altres veïns, posteriorment va ser traslladat de nou a can Pucoll d’on ha tornat a fugir, trobant-se ara a can Sidret de les Parellades.